Млякото дава нежен, светъл тен на лицето, сънят преди полунощ не може да се замени с отспиване до късно – ПЕТЪР ДИМКОВ

Млякото дава нежен, светъл тен на лицето, сънят преди полунощ не може да се замени с отспиване до късно – ПЕТЪР ДИМКОВ
За силата на храната и съня – съветите на големия български лечител
Физическата красота
Красотата е отражение на здравето и настроението на човек. Изкуството за разхубавяване на жените съществува от незапомне¬ни времена. И в най-старите векове жените са полагали големи грижи за своята красота. Има едно правило: всяка жена може да бъде хубава, ако иска и положи необходимите грижи за това. Красотата трябва да бъде естествена, неподправена, невъображаема и да не следва мод¬ните увлечения.
За физическата красота грижите се състоят главно в поддържане на здравето – източник на хубост – чрез редовен живот и чрез разумно изпълняване правилата на хигиената. Грижата за хубостта се състои още в осигуряване на здрави и красиви форми чрез правилно физичес¬ко възпитание. За духовната красота грижите се състоят в избягване на лоши мисли, изпъждане от мисълта ни на страховете, безпокойст¬вата, често неоправдани, които ни мъчат. Затова е необходимо да се контролират душевните вълнения, изживяванията, особено когато са неоснователни. Скръбта, скуката, ядът, прекаленият смях развалят правилността на лицето.
Красотата е свързана тясно не само с хигиената, но и с морала. Струва ни се, че нищо ново няма да кажем, ако потвърдим, че страс¬тите се изобразяват на лицето. Затова избягвайте нощните бдения, ярката светлина, изобилните и тлъсти храни и всичко, което руши хубостта ви. Красотата достига съвършеното си развитие при пълно здраве – кожата е гладка и розова, формите са закръглени. Здравето дава блясък на очите, червенина на устните, живост, гъвкавост, лека по¬ходка. Грижете се за здравето си, спазвайте правилата на телесната и душевната хигиена, ако искате да бъдете красиви.
Храната
От практиката се знае, че храната може да влияе на красотата, защото красотата и здравето зависят едно от друго. При правилно подбиране на храната може да се възвърнат лъскавината на косата, цветът на пребледнелите устни, блясъкът на ноктите, белотата на зъбите и т. н. Обикновено червените носове, пъпчивите лица, нездравият цвят на кожата – всичко това е резултат на излишно приемана храна. Пър¬вото, най-необходимо и при това най-простото условие е, че за да бъдат красиви, жените трябва да избягват излишествата в яденето, особено месната храна и пиенето през време на ядене. Второто условие е да се ядат много пресни плодове и зеленчуци, защото съдържат хранителни вещества, полезни за кожата на лицето. За препоръчване са и компотите. Млякото дава красив, нежен, светъл тен на лицето. Покрай това то помага на слабите жени да поправят и закръглят формите си. Добре е да се избягват тестените храни. Сланината и ястията с лю¬тиви пиперки и други подправки също вредят на кожата, придавайки й неестествен цвят. Алкохолът променя цвета на кожата и я прави някак си тъмноси¬ва.
Сънят като средство за разхубавяване
Сънят е абсолютно необходим за всяко живо същество. През вре¬ме на съня почива целият организъм и особено централната нервна система. След достатъчно продължителен и спокоен сън човек се от¬морява и ободрява. Редовният сън оказва благотворно влияние както върху физическото, така и върху психическото състояние. Почивката, която се дава на организма по време на сън, не може да се замени с нищо. Нищо не може да премахне уморения и разстроен от безсъние изглед – никакви подправки и лекарства. Нередовният, недостатъчни¬ ят сън дава своя отпечатък на лицето, а често повлиява и на характера – човек става раздразнителен, сприхав, понякога отпуснат, апатичен. Всяка жена, която иска дълго да запази своята свежест, бодрост и лъчезарност, трябва да ляга вечер не по-късно от 10,30 – 11 часа. При това осем часа сън са абсолютно необходими и общо взето достатъчни за жени на средна възраст. Но сънят преди полунощ не може да се замени с отспиване сутрин до късно. Излежаването сутрин до късно не само че не се препоръчва, но се и забранява.

От книгата „Българска народна медицина”

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *