Оздравяване не може да има до момента, в който не простиш на себе си – ЛИЗ БУРБО и „Твоето тяло казва: Обичай се!”

Оздравяване не може да има до момента, в който не простиш на себе си – ЛИЗ БУРБО и „Твоето тяло казва: Обичай се!”
Оздравяване не може да има до момента, в който не простиш на себе си. Единствен този етап има силата да промени не само любовта ни към себе си, но в същото време и сърцето и кръвта в нашето физическо тяло. Тази нова кръв, придобила нова енергия от притока на преоткритата любов, е като балсам, който се движи в цялото тяло – тя има мощта да преобразува и отново да направи хармонични клетките на тялото но пътя си. Дори ако с ума си се затрудняваш да го проумееш, какво имаш да губиш, ако опиташ?
Ето етапите на истинската прошка, които бяха опитани от хиляди хора и резултатите бяха необикновени:
1) Определи емоциите си (често те са повече от една). Осъзнай обвинението, което отправяш към себе си или към някого другиго, и какво те кара да преживяваш това.
2) Поеми своята отговорност. Да бъдеш отговорен, това означава да признаеш, че винаги имаш избор да реагираш с любов или със страх. От какво се страхуваш за себе си? Разбери освен това че се страхуваш да не се обвиниш за същото нещо.
3) Приеми другия и се отпусни. За да успееш да се отпуснеш и да приемеш другия, постави се на негово място и почувствай неговите намерения. Приеми идеята, че другият човек вероятно се обвинява и те обвинява за същото нещо, за което ти го обвиняваш. Какво би могъл да си направил, за да обвинява за същото?
4) Прости си. Ето най-важния етап от прошката. За да го направиш, дай си правото да си имал и все още да имаш страхове, убеждения, слабости, граници, които те карат да страдаш и да реагираш. Приеми се такъв, какъвто си сега, знаейки, че е временно.
5) Изпитай желание да изразиш прошката. Като подготовка за шестата стъпка си се представи с човека, за когото става въпрос – ти споделяш с него, че си го критикувал, съдил или осъждал, защото това е събудило стара рана в теб. Готов си, когато идеята да отидеш и да споделиш своя опит с въпросния човек, събужда у теб чувство на радост и освобождение.
6) Виж съответния човек. Кажи му какво си преживял и че съжаляваш за това, че си го обвинявал, съдил и си му се сърдил. (Спомени, че си му простил, само ако той те попита.) Силно ти препоръчвам да го попиташ дали и той те е обвинявал за същото нещо и в каква ситуация.
7) Направи връзка с миналото. Възстанови от миналото си подобно събитие, случило се с човек, който е представляваш авторитет за теб: баща, майка, баба, дядо, преподавател и т. н. Обикновено този човек е от същия пол като човека, когото си обвинявал. Повтори всички стъпки с този човек (фигурата на авторитета).
Когато преживяната емоция е насочена към самия теб, направи стъпки 1, 2, 4 и 7.

• Отдели необходимото време, за да успееш да осъществиш процеса на прошката. Между етапите може да мине цял ден, дори цяла година – важното е твоето желание да го направиш да бъде искрено. Когато раната е голяма и дълбока или егото се съпротивлява, това може да отнеме повече време.
• Когато шеста стъпка от прошката се окаже трудна, знай, че егото ти се съпротивлява. Когато си мислиш: „Защо да ходя да му искам прошка, че съм му се сърдил, когато той ме обиди? Имам всички основания на света да му се сърдя“, говори твоето его, а не сърцето ти. Най-голямото желание на сърцето ти е да постигне мир и да изпитва съчувствие към другия.
• Не се тревожи за реакцията на другия, когато отидеш да му поискаш прошка. Той може да реагира по различни начини: да не каже нищо, да смени темата, да бъде изненадан, да откаже да разговаря, да плаче, да поиска прошка, да се хвърли в обятията ти и т. н. Зачитай реакцията на другия, както и своята собствена.
• Когато на шестата стъпка от прошката споменавам, че не трябва да казваш на другия, че му прощаваш, причината за това е важна. Всъщност, има три причини:
1) Често ни се струва, че някой друг ни е обидил, а този човек никога не е имал подобно намерение. Често действителността е съвсем различна от нашето възприятие. Може би този човек дори не е подозирал, че ти си се почувствал наранен!
2) Ти трябва да разбереш, че процесът на прошката е тук за твоето собствено освобождаване. Да простиш на другия, е само един от етапите, необходими, за да си простиш.
3) Трябва да разбереш и това, че ти нямаш силата да простиш истински на някого. Само той сам може да си прости.

• Ако другият се затруднява да приеме молбата ти за прошка, то е, защото той сам не може да си прости. Дори да си му простил, ти не можеш да го направиш вместо него. Той сам трябва да успее да достигне до прошката. Ти не си отговорен за реакцията на другия, а само за своята. Обаче това, че си успял да си простиш, е хубав пример за другия, за да успее и той.
• Ако в момента, в който изразяваш пред някого това, което преживяваш, той се шокира и се опита да се оправдава, веднага провери дали не се е почувствал обвинен от думите ти. Ако е така, увери се дали в теб не е останало обвинение срещу него и надежда, че той ще се промени.
• Ако отидеш да се видиш с някого с надеждата, че той ще разбере колко много те е накарал да страдаш и очакваш да ти поиска прошка, това означава, че в теб е останало още обвинение. В такъв случай не се сърди на себе си; приеми мисълта, че ще ти е необходимо още известно време, преди да успееш да извървиш стъпки две и три. Може би си успял да простиш с главата си, но все още не си успял да го сториш със сърцето си. Да простиш с главата, означава да разбереш другия с разума си, без да почувстваш облекчение, нито вътрешно освобождаване. Това се случва често. Да простиш с главата обаче е добро начало, защото това доказва най-малкото добрата ти воля.
• Спомни си, че да простиш на някого не означава ни най-малко, че си съгласен с обидата. По-скоро си на път да кажеш, че с очите на сърцето си бил способен да видиш отвъд обидата, да видиш това, което е ставало в този човек.
• Благодарение на тази прошка ще можеш по-лесно да си признаеш правото да бъдеш самият себе си със своите човешки чувства.

От: „Твоето тяло казва „Обичай се!“, Лиз Бурбо

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *