Алтернативни подходи за профилактика и лечение на рака – Противоракова диета

Алтернативни подходи за профилактика и лечение на рака – Противоракова диета
Ракът е комплексен феномен, изискващ възможно по-скоро да бъде обърнато внимание на околната среда, храненето и на взаимоотношението между тяло и дух, отколкото да се търси един-единствен начин за лечение.
Хранене, състоящо се от вегетарианска екологично чиста храна и голямо количество чиста вода. То доставя ценни хранителни вещества и поддържа чиста кръвта, двата важни фактора за профилактиката и лечението на рака.
Противораковата диета съдържа алкални храни, кръстоцветни зеленчуци, целулоза, ленено масло, зехтин, зелени храни, зелен чай, пресни сокове, водорасли и соеви продукти.
Антиоксидантните добавки предпазват клетките от превръщането им в ракови и повишават поносимостта на пациента към химиотерапия и радиация. Витамин C и витамин A са изключително важни, тъй като се свързват с продължителността на живота на раковите пациенти. Много билки стимулират имунен отговор на раковите клетки.
Диета
Консумирането на пълноценни екологично чисти храни и пиенето на много вода ни осигурява чисти хранителни вещества и поддържа кръвта ни чиста, така че да не може да се развие раково заболяване. Ако ракът обаче вече е налице, тези храни дават на тялото най-добрата подкрепа за преодоляването на заболяването и за предотвратяване на вторичната му поява. Антиракови свойства притежават следните храни:
Алкални храни. Консумацията на алкални храни балансира киселинността на кръвта, която на свой ред инхибира деленето на раковите клетки. Алкалните храни поддържат кръвта в идеалните граници 7,2–7,4, което е важно за предпазването от рак.
В идеалния случай храната трябва да се състои от 80% алкални храни — това са плодове и зеленчуци, както и ядки, семена, зърнени и бобови храни. Сред препоръчваните алкалообразуващи храни са и ягодовите, ябълките, кайсиите, авокадото, бананите, дюлята, стафидите, фурмите, смокините, гроздето, грейпфрутът, кивито, лимоните, мангото, пъпешът, зарзалите, маслините, портокалите, папаята, прасковите, крушите, сливите, ананасът, стафидите, малините, ягодите, мандарините и дините. Лимоните обратно на това, което можете да си помислите, и пъпешите са най-алкалообразуващите храни. Добре е рано сутрин да се закуси с пъпеш и да се изчакат 20–30 минути преди поемането на друга храна.
Сред препоръчваните зеленчуци са артишокът, аспержите, филизите, цвеклото, броколито, брюкселското зеле, зелето, карфиолът, целината, зеленото зеле, царевицата, тиквичките, патладжанът, цикорията, джинджифилът, хрянът, къдравото зеле, келпът, водораслите, зеленият синап, бамята, лукът, магданозът, картофите, тиквата, репичките, спанакът, американската тиква, доматите, водният кресон и ямсът.
Голям е изборът на различните зърнени храни, семената и ядките. Алкалообразуващите бобови включват зелен фасул, грах, соеви продукти. Полезни са зърнените храни, като ориз, щир, ечемик и овес. Най-силно алкалообразуващи са бадемите, орехите, кокосовите орехи. Семената на алфалфата, репичките и сусама са прекрасни за целта, особено ако са покълнали.
Кръстоцветни зеленчуци. Зеленчуците от семейство кръстоцветни — зелено зеле, зелен синап, къдраво зеле, броколи, зеле, карфиол, брюкселско зеле. Те съдържат съединения, наречени индоли, които действат като дезинтоксикиращи агенти. Приема се, че индолите премахват ракообразуващите вещества от тялото.
Целулоза. Тя самата не е храна, но е важен компонент от състава на зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Представлява структурата на тези растения и ние се нуждаем от способността й да улеснява извеждането на храната от организма. За съжаление при преработката на храните целулозата обикновено се губи. Добри източници на целулоза са плодовете, зеленчуците и пълноценните зърнени храни. Увеличаването на количеството целулоза в дневния хранителен режим може да предизвика образуване на газове и коремни неразположения, но по-късно този проблем обикновено изчезва.
Зехтин. Зехтинът се състои от мононенаситени мастни киселини. Изследванията показват, че те имат защитни свойства срещу рак на гърдата, и по-специално в периода на постменопаузата при жената. Зехтинът трябва да се използва умерено и да се приема суров за максимален полезен ефект. Една супена лъжица екстра качество студенопресован зехтин е чудесна добавка към салатата ви.
Масло от ленено семе. Една или две лъжици масло от ленено семе на ден могат да действат защитно против рак.
Зелени храни. Пшеницата, ечемикът, алфалфата, хлорелата, спирулината са богати на хлорофил, който пречиства кръвта и играе важна роля за дезинтоксикацията и подмладяването на организма. Той е и силен антимутагенен фактор.
Соеви храни. Соята, млякото от соя, тофу мизо и темпе съдържат фитоестрогени, които помагат за предотвратяването на много форми на рак. Японките, които се хранят със соя ежедневно, най-рядко страдат от рак на гърдата.
Сокове. Прясно изцедените сокове доставят ценни ензими и антиоксидантни вещества, които са лесно смилаеми. Един от най-силните сокове за дезинтоксикация на черния дроб е сокът от боровинки. Сокът от зеле предпазва от рак на стомаха и дебелото черво. Сокът от моркови е ценен заради съдържанието си на бетакаротин и витамин A, но трябва да се разрежда с вода, защото е богат на захари и може да повлияе на кръвната захар. Прибавянето на една лъжица витамин C го превръща в истински профилактичен тоник.
Зелен чай. Китайците, които рядко страдат от рак, ежедневно пият тази напитка вместо кафе. Зеленият чай унищожава действието на радиацията, поддържа в равновесие pH на кръвта и е богат на антиоксиданти. Полифенолактехините, съдържащи се в зеления чай, действат по-силно от витамин E в защита от свободните радикали.
Макробиотични храни. Привържениците на макробиотичното хранене твърдят, че болните от рак пациенти, които следват този подходи, водят по-дълъг и качествен живот. В няколко случая пациенти, считани за неизлечимо болни, са се излекували напълно. Успехът навярно се дължи на голямото количество антиоксиданти и на ниското съдържание на мазнини. В действителност общото количество мазнини в макробиотичните храни е около 10–12%, с 30% по-малко от средната американска диета. Най-добър резултат при храненето с макробиотични храни се наблюдават при рака на ендокринната система — рака на гърдата, простатата, матката и яйчниците. Това е така, защото при тези форми на рак много мастни клетки произвеждат или синтезират естрогенни или андрогенни хормони, предизвикващи болестта, а намаляването на приетата с храната мазнина води до намаляване на хормоналната продукция.
Водорасли. Китайската медицина признава стойността на водораслите при лечението на рак, тъй като те смекчават втвърдените тумори.
Какво да се избягва
За съжаление нашите храна, вода и околна среда са замърсени с хиляди канцерогенни вещества, с които е невъзможно да се избегне контактът на всеки един от нас. Докато дойде време здравето на населението да стане държавна политика, най-доброто, което можем да направим, е сами да се запознаем с нещата, които биха съдействали за положителната промяна в тази насока. Ето някои храни, лекарства и химически вещества, свързани със зачестяването на заболяванията от рак:
Месо
Месото трябва да се избягва и това важи главно за това на животни, отглеждани във ферми — заводи, тъй като им се дават големи количества хормони. Естрогенните съединения се инжектират рутинно в животните, отглеждани с търговска цел, за да се угояват по-бързо. Веднъж приети от организма, тези хормони се складират в половата тъкан, независимо дали е яйчник, тестис или простатата, където стимулират организма да произвежда собствените си хормони. Ако все пак ви се иска да хапнете месо, малки количества от животни, отглеждани по естествен път, е по-безопасната алтернатива. Освен това с отстраняването на мазнината от месото може да се отстранят и част от естрогените.
Млечни продукти
Млечните продукти съдържат голямо количество естроген. Една от причините японките да не боледуват толкова често от рак на гърдата, колкото американките вероятно се дължи на факта, че млякото не присъства често на японската маса. Млечните продукти също съдържат хлорния замърсител диоксин. Последните съобщения от агенцията за опазване на околната среда гласят, че обичайните приемани дози диоксин могат да причинят не само рак, но и да предизвикат проблеми във вътреутробното развитие на фетуса, имунни и репродуктивни проблеми. Отрицателни реакции могат да се появят и при много ниски концентрации. Минимални количества, намерени в храната, също могат да окажат влияние. Между 4 и 12% от акумулирането на диоксин през целия живот се получава от кърменето през първата година от живота. Най-големите източници на диоксин са млякото, животинската мазнина, рибата и яйцата. През последните няколко години забраната на хербицидите PCP и 245T и на други високотоксични съединения допринесе за намаляване на диоксина в околната среда и човешкия организъм.
Антибиотици
Антибиотиците не само се предписват в големи дози от лекарите, но и ги приемаме ежедневно с храната си. Те влияят върху имунната система, намалявайки броя на белите кръвни клетки, необходими за борба с болестите.
Пестициди
През 1960 писателката учен Рашел Карсън разтревожи света с изследването си върху свойството на пестицидите да унищожават живота. За съжаление никой не обърна внимание на предупрежденията й и сега плащаме скъпо за това.
Последните изследвания свързват употребата на пестициди с увеличаването на детската заболеваемост от рак, особено от карцином на меките тъкани, рак, произхождащ от костта и съединителната тъкан. Обикновените пестицидни съставки хлордан, хептахлор, диацинон и хлорпироф също са свързани с лимфомата, мозъчните тумори и лимфомата от неходжкинсов тип.
Други изследвания свързват трикратно увеличение на случаите на заболяване от левкемия с пръскането с пестициди. Активната съставка дихлор специално е свързана с левкемията при възрастните мъже и бебетата, родени от майки, изложени на субстанцията през последните три месеца от бременността.
Тютюн
Всеки знае, че пушенето е първата причина за най-често срещаната форма на рак — рака на белия дроб. Все повече са хората, разтревожени от опасността от вторичното пушене. Изследванията показват, че 17% от заболяването се проявяват при хора, изложени на вторично тютюнопушене — възрастта им варира от 30 до 50-годишни. Ракът на шийката на матката се свързва също с вдишвания вторично цигарен дим. Дъвченето на тютюн не е добра алтернатива на тютюнопушенето и може да доведе до рак на устата.
Алкохол
Докато приемането на две или три алкохолни напитки в седмицата се счита за умерено в някои кръгове, същото количество се свързва с четирикратното нарастване на рака на гърдата. (За една напитка се считат 200 мл бира, 120 мл вино или 50 мл уиски.)
Радиация
Рентгеновите лъчи трябва да се приемат само когато са абсолютно необходими, тъй като дори и ниските дози могат да предизвикат рак. Освен това радиацията от свръхизлагане на слънчеви лъчи може да причини рак на кожата. Вярва се, че озоновата дупка увеличава честотата на заболяванията от меланом и затова слънчевите екрани, слънчевите очила и шапките са мъдро предпазно средство.
Електромагнитна радиация EMR
Според изследванията хората, живеещи в близост до жици с високо напрежение, са по-склонни да развият левкемия и рак на гърдата. Отговорна за това е емисията на електромагнитна радиация от тези жици за дълъг период от време. Сред електротехниците левкемията се среща най-често.
В дома EMR идва от различни електромагнитни уреди — микровълнови печки, електрически одеяла и цифрови часовници. Затова тези уреди трябва да се изключват от мрежата преди сън, особено ако се намират срещу леглото, дори и да са през стена.
Хормоналнозаместваща терапия
Това е една добила популярност терапия, предписвана на жените в периода на менопауза. Препоръчва се като начин за намаляване на опасността от остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. Това, което специалистите пропускат да изтъкнат, е връзката между хормонално заместващата терапия и нарастващия риск от рак на гърдата и матката.
Перорални контрацептиви
Хапчетата за контрол върху раждаемостта изчерпват витамините и минералните вещества в организма и се свързват с увеличаването на случаите на рак на гърдата. Ако се използват орални контрацептиви, необходимо е да се приемат допълнителни количества витамини и минерали.
Денатурирани храни
Трябва да се избягват захарта, солта, консервираните, пушените, мазните храни, хидрогенираните масла, хранителните добавки, туршиите, осолените храни и кофеинът. Храненето с богати на белтъци и холестерол храни също се свърза с раковите заболявания.

От: „Наръчник по алтернативна медицина”, (Рак) , Гари Нъл

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *