Радикална имунотерапия излекува жена с терминален рак на гърдата

Радикална имунотерапия излекува жена с терминален рак на гърдата

Терапията е позната още като лечение с „живо лекарство”

Иновативна терапия излекува напълно жена с напреднала фаза на рак на гърдата. Това се случва за първи път и дава огромна надежда за успешното лечение на болестта.

49-годишната Джуди Пъркинс, инженер от Флорида, е била избрана за радикалната имунотерапия след няколко цикъла химиотерапия, които не са успели да повлияят на тумора в дясната ѝ гърда. Ракът се е разпространил и в други части на тялото ѝ и прогнозата е била, че ѝ остават три години живот, пише в. „Гардиън”.

Лекарите от Националния институт по рак в Мериленд твърдят, че възстановяването й е забележително – от две години насам в тялото й няма ракови клетки. Те планират да започнат мащабни клинични експерименти.

„Един от туморите притискаше нерв, така че прекарвах повечето време в опити да не мърдам, за да избегна болката, разказва Пъркинс. След като лечението унищожи повечето тумори, успях да участвам в 60-километров поход.”

Д-р Стивън Розенберг, шеф на хирургията в института, посочи пред Би Би Си, че терапията още е в експериментална фаза, но „съществува потенциал за смяна на парадигмата в лечението на рака – уникално лекарство за всеки пациент – това е нещо много по-различно от всички други подходи”.

Имунотерапията работи по следния начин: лекарите взимат проби от първичния тумор и метастазите му, като извличат от тях имунни клетки (туморно атакуващи лимфоцити), които са опитали да унищожат рака, но не са успели. Те отглеждат милиарди от тях в лабораторията. Междувременно анализират основните мутации, характерни за тумора, и избират тези клетки, които могат да ги атакуват. Въпросните имунни клетки се връщат обратно в организма на пациента и унищожават раковите клетки.

Този успех подхранва надеждите, че имунотерапията ще проработи и при други пациенти с рак в напреднал стадий и че може да се приложи и към трудно лечимите видове рак на яйчниците и простатата. Те са предизвикателство за медицината, тъй като имат сравнително малко на брой мутации и на имунната система ѝ е трудно да ги „разпознае” сред здравите тъкани на органите.

Резултатите от изследването са публикувани в авторитетното медицинско издание Nature Medicine.

 

Снимка:  Judy Perkins

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *