Днес хората по-често боледуват от рак

Днес хората по-често боледуват от рак

Изследване на Global Burden of Disease |The Institute for Health & Metrics Evaluation (IHME) at the University of Washington

Международна група от учени направи тревожен извод – случаите на ракови заболявания за последното десетилетие са се увеличили с близо 30%. Ракът е втората водеща причина за смърт по света след сърдечно-съдовите заболявания. В отговор на този ръст, учените призоваха да се засили превенцията и да се обърне внимание на качеството на живот.

Оценката на данните за онкологични заболявания е била проведена в рамките на мащабната изследователска програма на Global Burden of Disease. Учените са анализирали статистиката за 29 типа рак, в това число диагностицираните с рак на белите дробове, млечните жлези, простатата, кожата, колоректалния рак, рак на панкреаса, черния дроб и стомаха, а също и левкемията и други видове онкологични заболявания. Изследването обхваща периода от 1990 г. до 2016 г. и отчита данните в 195 страни.

През 2016 г. в света са регистрирани 17.2 милиона случаи на онкологични заболявания, което е с 28% повече, отколкото през 2006 г.

В същото време, докато показателите за смъртността, причинена от рак са се понижили в почти всички страни, показателите за заболеваемостта са се увеличили. Основна причина за смъртността при жените е ракът на гърдата, а при мъжете – ракът на простата и ракът на белите дробове. На последния се падат почти 20% от смъртността при всички онкологични заболявания през 2016 г, когато ракът е отнел живота на почти 8.9 милиона души.

По данни на специалистите, основните причина за високия ръст на онкологичните заболявания са начинът на живот, липсата на достъп до качествена медицинска помощ, ръстът на продължителността на живота и демографското стареене на населението в отделните страни.

 

Източник: vokrugsveta.ru

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *