„Спасителен ензим“ ролята на CYP1B1 в действие – част II

 Ролята на CYP1B1 е да действа като „спасителен ензим“ в клетката, който активира определени химични съединения в храната и ги трансформира в антиракови агенти във вътрешността на раковата клетка – един превантивен механизъм на тялото срещу рака. CYP1B1 e като „троянски кон“ за раковите клетки – всичко протича във вътрешността на туморните клетки като здравите остават незасегнати.

А какво всъщност представляват салвестролите? Те са част от имунната система на растенията. Когато едно растение е атакувано от бактерии или вредители, то произвежда салвестроли, които проникват във вътрешността на патогена и предизвикват неговата смърт чрез обмяната на един от ензимите CYP. Действието е подобно на обмяната на CYP1B1 в раковите клетки. Съществуват много видове салвестроли. Установено е, че различните патогени могат да отключат производството на различни типове салвестроли. Едни са полифеноли, други са фитоестрогени, трети не могат да се приобщят към нито една от тези категории, а четвърти могат да се класифицират в повече от една категория. Салвестролите са фармакологична категория, а не химическа. Антираковите свойства на салвестролите зависят от взаимодействието им с ензима CYP1B1 във вътрешността на раковите клетки. Този ензим има голяма селективност спрямо салвестролите. Салвестролите не са антиоксиданти, а натурални промедикаменти, които действат съсредоточено върху туморните клетки.

Спадът в нивото на салвестролите, които приемаме с храната е драматичен. Изследванията сочат, че в днешни дни приемаме само 10% от количеството салвестроли, които са били приемани преди 100 години. Излседвани са стотици плодове, зеленчуци и зеленолистни /които се предлагат в търговската мрежа/ и е установено, че количеството на салвестролите в тях е нищожно. Това е така заради модерното земеделие. Третирането с хербициди, пестициди и фунгициди предпазва културите от действието на естествените вредители, а това води до липса на защитните салвестроли. Етапът на естествено зреене също липсва – плодовете се събират предварително неузрели, пропуска се периода, я който зрелите плодове са подложени на патогени и изработват салвестроли. Създадени са нови култури с по-сладък и по-приемлив вкус /салвестролите обикновено имат горчив и тръпчив вкус/. Натуралните сокове се филтрират заради съставките с по-горчив вкус и така стават по-сладки без да е необходимо добавянето на захар – така те стават „по-продаваеми“.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *