Артишок – природният борец със рака

Каква е природната сила на зеленчука с много кулинарни приложения.

Представлява неразцъфналата цветна пъпка на голямо бодливо растение, състоящо се от големи виолетови или бели месести чашки. Стъблото достига до 1 м височина, като в медицината се употребяват както много млади пъпки-цветове, така и по-късните шишарки.Той е член на семейство Цветя. Листата му израстват от основата на стъблото и са дълги и бодливи.

На вкус наподобява праз или по скоро целина и все по често започва да се среща в търгоската мрежа заедно с „традиционните” зеленчуци.

За негова родина се сочи доста упорито Франция въпреки че първите данни за неговото съществуване са от земите около Средиземно море.В миналото елините и римляните са го използвали  като добавка за храната си и за профилактика на доста и различни заболявания.

Огромна популярност зеленчука придобива в Америка обаче където е пренесен от иснаските заселници още в началото на 16 век.

В началото преди да бъдат открити изцяло вкусовите му качества е изпозлван за производство на лекарства който са извличани като екстракт от острите му листа.

Към този момент са ни известни три вида артишок – кутайски,френски/гулия/ и  йерусалимски артишок.Дивият артишок расте в южната част на Европа.

Богат е на баластни вещества, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, В1, В2, С освен това съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин.В състава на зеленчука се открива и инулин, въглехидрат, който предизвиква подуване. Артишокът е особено богат на цинарин – мощен антиоксидант, който се свързва със свободните радилкали, участващи в процесите на окисление на липидите.Интересен е фактът, че цинаринът не може да се открие в нито един друг плод или зеленчук.От друга страна, високото съдържание на цинарин променя вкуса на храната и напитките, но пък той се съчетава добре с продукти със силен и специфичен вкус като лимон,портокал,малини, каперси.

Препоръчително е артишокът да се консумира сварен на пара, защото по този начин се запазват всички хранителни вещества. Но той не е по-малко вкусен задушен или изпечен.

Способността на артишокът да активира чревната дейност и да редуцира появата на запек го превръща и в добро средство при профилактика на хора с наднормено тегло.

Ястията с артишок са полезни за хора с повишена киселинност на жлъчния сок, тъй като съдържат значително количество соли на калия и натрия, отличаващи се с алкално действие. Но при наличие на гастрит с понижена киселинност и понижено кръвно налягане, артишокът не е полезен. Препоръчва се и като средство, предпазващо от атеросклероза.

В среден по големина зеленчук, се съдържат: 4.2 гр протеини, по-малко от 1 мг мазнини, 13.4 гр въглехидрати, 114 гр натрий и 6.5 гр фибри.

  • Артишокът намалява риска от развитие на рак, захарен диабет и подагра.
  • Артишокът е особено полезен при нарушени функции на черния дроб и жлъчката.
  • Артишокът предпазва от атеросклероза и други съдови заболявания.
  • Артишокът е чудесно средство при екземи и алергии.
  • Артишокът е безценна съставка на всяка диета, тъй като е нискокалоричен, богат на фибри и засищащ.Съставката обаче се губи след топлинна обработка. Листата на артишока действат добре при липса на апетит, така че може да се възползвате, ако имате проблем с качването, а не със свалянето на килограми.
  • Препоръчително е да се съхранява в хладилник и да се консумира до 3-4 дни след купуването му. Избирайте артишок със зелени или виолетови листа, плътни и с равномерен цвят. За да не потъмнее при съхраняване, натопете  го във вода с лимонов сок или оцет.
  • В някои аптеки и в магазините за здравословни продукти може да откриете био сок от артишок.
  • Има показатели да бъде използвано като мощно превантивно средство на повечето онкологични заболявания.
  • За да стимулирате жлъчната секреция или да пречистите черния си дроб, може да се доверите на тази алтернатива. Необходимо е по три пъти на ден да приемате по десет милилитра от него. Дозата може да бъде разредена с малко вода или сок.Тъй като в този продукт не са вложени консерванти при производството му, той може да бъде използван най-много две седмици след отваряне. През този период задължително го дръжте в хладилник.

Продукта Салвестрол можете да закупите на тези линкове

Salvestrol PLATINUM – 2000 пункта

Salvestrol SHIELD -350 пункта

В статията са използвани материали на Ирена Стефанова – www.bb-team.org, Биляна Божилова – http://dieti.rozali.com ,

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *